Goud acupunctuur


Acupunctuur 10-01-2020 >> Top <<


Acupunctuur, wat moet ik me hierbij voorstellen?

Een vraag, die in onze praktijk regelmatig gesteld wordt. Welnu, acupunctuur bij dieren wordt steeds populairder. Vooral bij honden, en dan voornamelijk voor pijn in spieren en gewrichten. Denk dan aan rugklachten en problemen met heupen, ellebogen en knieën, zoals artrose.

Minder vaak worden katten, konijnen en cavia’s voor acupunctuur aangeboden.

Oudere dieren zijn in de meerderheid, denk maar aan het hondje, dat moeilijk opstaat, stijfjes loopt en achterblijft bij de wandeling. En ook niet meer zo opgewekt is als vroeger. Het zijn dankbare patiënten, want in de meeste gevallen helpt acupunctuur!

Hoe gaat acupunctuur nu in zijn werk? Kleine, dunne naaldjes worden op specifieke plaatsen in de huid geplaatst. Niet alleen waar de pijn zetelt, maar ook elders. Deze blijven een tijdje zitten, bijvoorbeeld een kwartier. Pijnlijk is het meestal niet of nauwelijks, de patiënt gaat er zelfs vaak bij liggen. Met een tussenpoos van enkele dagen volgen dan nog een paar sessies. Al heel vlug, bijvoorbeeld na een keer of drie, moet het baasje al een duidelijke verbetering van de klachten kunnen constateren. In dat geval is het raadzaam om er nog een paar maal aan vast te knopen, zodat het effect nog beter wordt. Is, onverhoopt, geen verbetering zichtbaar na drie behandelingen, dan wordt de kans op succes erg klein en zal in veel gevallen gestopt worden.

Wat is nu zo geweldig aan acupunctuur? Het is een prachtig alternatief voor pijnstillers, die vaak levenslang toegediend moeten worden. Acupunctuur heeft immers geen bijwerkingen!

En het is dankbaar werk voor ons als dierenarts. Want wat is er mooier dan een patiëntje, dat  weer goed kan lopen?

Voor meer informatie over acupunctuur kunt u terecht op www.acupunctuurbijdieren.nl.

Dierenarts Bormans is gediplomeerd acupuncturist. Zij volgde haar opleiding aan de Nederlandse Artsen Acupuntuur Stichting en de International Veterinary Acupuncture Society.

Tevens  is zij lid van de SNVA (Samenwerkende Nederlandse Veterinaire Acupuncturisten).

Zij heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het behandelen van dieren met acupunctuur.

 powerd by: waagemans.com